Header Projects-Node-Page

„Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF “Nicolae Testemițanu” (FORCE-med)

Buget
2150000 €
Perioada de implementare
septembrie 2020 – decembrie 2024
Coordonator
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
Descriere
Proiectul FORCE-med rezidă din dezideratul USMF „Nicolae Testemițanuˮ stipulat în Planul Strategic de dezvoltare a Universității în perioada 2021-2030 – dezvoltarea educației prin cercetare
logo

 

Descriere generală:

Proiectul FORCE-med rezidă din dezideratul USMF „Nicolae Testemițanuˮ stipulat în Planul Strategic de dezvoltare a Universității în perioada 2021-2030 – dezvoltarea educației prin cercetare.

Activitățile din cadrul proiectului țintesc creșterea nivelului competențelor profesionale ale absolvenților Universității în corespundere cu nivelul de dezvoltare tehnologică a medicinei moderne și cerințele actuale ale pieții muncii naționale și internaționale prin optimizarea currriculară și dezvoltarea infrastructurii.

 

DESCRIEREA SUCCINTĂ A PROIECTULUI:

Subproiectul Fortificarea educației prin cercetare în medicină/FORCE_Med, propus de USMF NICOLAE TESTEMIȚANU, în cadrul Proiectului „ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA” (PÎSM), Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior (PÎÎS) se înscrie în obiectivele Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației și Cercetării, de intervenții menite să îmbunătățească, modernizeze și să crească calitatea procesului educațional la toate nivelurile de studii prin menținerea și dezvoltarea ofertei educaționale, reconfigurarea instruirii din perspectiva formării de competențe și sporirea atractivității și competitivității atât la nivel național, cât și în context european.

În cadrul proiectului FORCE-Med se vor întreprinde măsuri de îmbunătățire a Planurilor de învățământ și a curriculelor disciplinelor, precum vor fi dezvoltate și curricule interdisciplinare noi.  Aceste măsuri vor facilita îmbunătățirea competențelor studenților, masteranzilor, studenților-doctoranzi și medicilor-rezidenți în domeniul cercetării și aplicării rezultatelor acesteia. Totodată, se va promova utilizarea celor mai recente tehnologii biomedicale în practica medicală.

Proiectul va permite dezvoltarea unor noi spații pentru activitatea experimentală științifică a tineretului studios, care convențional vor fi organizate în 2 compartimente:

  • Medicina moleculară pentru dezvoltarea studiilor în domeniul științelor fundamentale, cum ar fi biologia moleculară, biochimia, imunologia, morfologia, fiziologia etc., care se adresează studenților anilor 1-3;
  • Medicina personalizată, care asigură abordarea prin experiment și cercetare a tuturor disciplinelor clinice din domeniile terapie, chirurgie, oncologie etc. și se adresează studenților anilor 4-6.

Aceste laboratoare de cercetare vor constitui un suport semnificativ și în instruirea masteranzilor, studenților - doctoranzi și medicilor rezidenți, cu scopul obținerii competențelor necesare profesiei de medic prin cunoașterea metodologiilor din Medicina Moleculară, care își au aplicația în tratamentul personalizat. 

De asemenea, motivarea, încurajarea și implicarea activă a studenților în procesul de învățare, bazat pe experiment și obținerea competențelor necesare profesiei de medic vor asigura o racordare eficientă a finalităților de studii la nivelul actual de dezvoltare a medicinei practice și științelor biomedicale și la cerințele pieței forței de muncă.

 

OBIECTIVE SPECIFICE:

Obiectivul general ODP1:

Creșterea capacității instituționale a USMF „Nicolae Testemițanu” de prestare a serviciilor educaționale și instruirii medicale prin cercetare în vederea formării specialiștilor calificați competitivi pentru domeniul Sănătate.

OS1:

Angrenarea procesului didactic al disciplinelor fundamentale medicale la spectrul cercetărilor științifice iminente strategiei multi-marker.

OS2:

Formarea abilității de exegeză a elementelor conceptuale tratate la disciplină în conexiune cu rezultatele cercetării științifice

OS3:

Înțelegerea suportului tehnico-metodologic al cercetării științifice și al algoritmului de indicații vizavi de aplicarea acesteia cu scop diagnostic și prognostic în medicina practică, conform principiilor medicinei bazate pe dovezi.

 

Obiectivul general ODP2:

Racordarea finalităților de studii și competențelor în cercetare a absolvenților în domeniul Sănătate la cerințele actuale ale pieței forței de muncă.

OS1:

Formarea abilității de aplicare a datelor panoului multi-marker drept repere de formare a algoritmului medicinii personalizate

OS2:

Optimizarea înțelegerii complexe a proceselor inerente homeostaziei normale și dishomeostaziei prin prisma elucidării itinerarului de la moleculă la celulă și la organismul integru.

OS3:

Utilizarea practică a cunoștințelor și abilităților obținute la anii 1-3 de învățământ profesional în conduită clinică a pacienților cu diferite grupuri de maladii, acordarea asistenței medicale personalizate, astfel implementând conceptul Medicinii personalizate în practica cotidiană.

 

ECHIPA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI ÎN CADRUL USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU”

Coordonatori proiect:

  1. Olga Tagadiuc – coordonator general
  2. Victoria Craveț – coordonator financiar
  3. Vadim Juc – coordonator achiziții
  4. Stanislav Gropa – coordonator administrare
  5. Mihai Todiraș – coordonator științific
  6. Evelina Gherghelegiu – coordonator relații internaționale

Sector programe de studii:

  1. Silvia Stratulat
  2. Ecaterina Foca

Sector morfologie:

  1. Valeriu David
  2. Tatiana Marițoi

Sector biochimie:

  1. Lilia Andronache
  2. Ecaterina Pavlovschi
  3. Felicia Darii

Sector genetică:

1. Ghenadie Curocichin

2. Daniela Abdușa-Galea

 

Sector biobancă și bioinformatică:

  1. Grigore Romanciuc
  2. Olga Penina

Sector fiziologie:

  1. Valeriu Cobeț

DISEMINARE

  1. OBȚINEREA GRANT-ului https://usmf.md/ro/noutati/usmf-nicolae-testemitanu-obtinut-un-grant-de-peste-2-milioane-de-euro-pentru-fortificarea
  2. LANSAREA SUBPROIECTULUI „FORTIFICAREA EDUCAȚIEI PRIN CERCETARE ÎN MEDICINĂ ÎN CADRUL USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU” (FORCE-MED) https://usmf.md/ro/evenimente/lansarea-subproiectului-fortificarea-educatiei-prin-cercetare-medicina-cadrul-usmf
  3. CONSULTĂRI PUBLICE ÎN CADRUL SUBPROIECTULUI „FORTIFICAREA EDUCAȚIEI PRIN CERCETARE ÎN MEDICINĂ ÎN CADRUL USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU” https://usmf.md/ro/evenimente/consultari-publice-cadrul-subproiectului-fortificarea-educatiei-prin-cercetare-medicina

RECLAMAȚII ȘI INTERACȚIUNI CU PUBLICUL

 

Punct de contact național – Olga Tagadiuc

olga.tagadiuc@usmf.md

+373 22 205 503